piatok 2. novembra 2012

Pomôžte zmapovať čierne skládky online

Jeseň je ročným obdobím, kedy opadané stromy a kríky začínajú odhaľovať rozšírený bordel. Sú ním čierne skládky nie len v prírode, ale aj priamo v mestách a obciach. Pokiaľ na takú skládku narazíte, môžete si buď len zanadávať, alebo môžete priložiť ruku k dielu. Stačí vziať múdry mobilný telefón, skládku zdokumentovať a obratom nahrať na web TrashOut.sk.

Pomozte i vy hledat, a tím likvidovat, černé skládky! Jednoduše pomocí mobilní webové aplikace ZmapujTo.cz. foto: Zmapujto.cz
Pomôžte aj vy hľadať, a tým likvidovať, čierne skládky! Jednoducho pomocou mobilnej webovej aplikácie TrashOut.sk. foto: Zmapujto.cz

Rozmanitosť čiernych skládok je obrovská. Niekde majú podobu niekoľko vriec pohodených v priekope, inde ide skoro o kompletne vyhodené vybavenie domácnosti vrátane neodmyslitelného autovraku, v najhoršom prípade však skládky môžu obsahovať aj nebezpečné priemyslové odpady.

Ako skládky mapovať
Postup na ohlásenie skládky je jednoduchý – každý, kto ju nájde a má po ruke múdry telefón, si môže za pár sekúnd zadarmo stiahnúť aplikáciu TrashOut. S jej pomocou potom do interaktívnej mapy označí, kedy, kde a akú veľkú skládku našiel” zdelil jeden z autorov českej verzie projektu pod názvom ZmapujTo.cz Miroslav Kubásek.

Každé hlásenie obsahuje GPS polohu, fotografie, veľkosť a typy odpadov nelegálnej skládky, prípadne môže obsahovať volitelný komentár. Záznam sa do dvoch hodín zobrazí v interaktívnej mape na webe TrashOut. Mobilná aplikácia TrashOut je dostupná pre platformy Android, iPhone a Windows Phone, v blízkej dobe bude rozšírená aj na daľšie platformy.

Spolupráca s mestami a obcami
Aby nebol projekt len bezzubou čiernou listinou, ale mal možnosť s likvidáciou skládok skutočne pomôcť, ponúkajú autori službu pre mestá a obce, ktorá okrem okamžitej informácie, že na území obce bola nahlásená nelegálna skládka, ktorú je treba zlikvidovať, umožňuje úradu na svôj web umiestniť aj štatistiku, ktorá v reálnom čase zobrazí počty nahlásených a vyčistených skládok.

Skoré odhalenie čiernej skládky je dôležité práve preto, že z nezabezpečenej čierné skládky môžu unikať škodlivé či jedovaté látky do ovzdušia, pôdy aj vody. Podľa druhu materiálov môže hroziť aj nebezpečie vznietenia a následného požiaru, nehovorme o ohrození bezpečnosti a zdravia Vašich detí či zvierat”, vysvetlil odborník na problematiku odpadov Aristid Franc.

 
 Takto zatiaľ vizerá mapa čiernych skládok na Slovensku k 1.11.2012

Nazrite do mapy skládok

Miestom, kde môžete získať viacej informacií o problematike čiernych skládok je webová stránka www.TrashOut.sk. Tu si napríklad na prehľadnej mape môžete prezrieť, či sa nelegálna skládka nenachádza aj vo Vašom okolí. Súčásťou českej verzie ZmapujTo.cz je mimo iného dokonca aj integrovaná katastrálna mapa, kde si užívatelia môžu zistiť údaje o vlastníkovi pozemku, na ktorom sa čierna skládka nachádza.

Pokiaľ Vám výskyt čiernych skládok nie je ľahostajný a chcete prispieť k čistote našej prírody a vlastného prostredia v ktorom žijeme, neváhajte a mobilnú aplikáciu TrashOut si zadarmo nainštaľujte. Nikdy totiž neviete, kedy a kde na čiernu skládku narazíte.

[Zdroj: EkoBydleni.eu - Pomozte zmapovat černé skládky online]

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára